Zó maak je een schitterend boeket met droogbloemen
Waar vroeger een enkel bruidsboeket of zeldzaam klavertje vier werd geconserveerd tot een (bijna) eeuwig houdbaar stukje natuur, worden tegenwoordig de meest exotische en weelderige bossen gedroogd. Droogboeketten zijn hot! Want eerlijk: functioneel en een lust voor het oog.
Foto's: Beau Jansen
__
Pluk bij elke reis een bloem en pers deze. Stop ze in verschillende lijstjes als herinneringen aan je fijne vakanties.
__
Tenminste… als je het goed doet. Niet iedere bloem of plant laat zich makkelijk drogen en geduld blijkt een schone zaak. We spraken ‘droogbloem-expert’ Beau Jansen, die eind vorig jaar Beauquet oprichtte om mensen met een busy lifestyle te voorzien van de meest mooie droogboeketten, waar men tijden plezier van kan hebben.
Laten we beginnen bij stap 1: welke bloemen kun je het best drogen?
Bloemen met dunne stengels en blaadjes die bijna stroachtig voelen drogen het mooist, zoals rhodante en rozen, maar ook grassen en gipskruid lenen zich er goed voor.
… en hoe ga je dan te werk?
Knip de bloemen af op de gewenste lengte en hang ze op de kop in kleine bosjes in een donkere, goed geventileerde, droge ruimte. Wanneer helemaal uitgedroogd en stijf kun je ze loshalen en gebruiken. Afhankelijk van het soort bloem, duurt dit zo’n twee tot zes weken.
Foto: Beau Jansen
Heb je tips voor het samenstellen van een mooi droogboeket?
Zorg voor een combinatie van vullers zoals gipskruid, met grote, sierlijke bloemen (denk aan: rozen) en tot slot extra textuur van bijvoorbeeld konijnenstaartjes of phalaris. Ik vind rhodante, ixodia, lagurus en helichrysum de mooiste gedroogde bloemen, maar mijn huidige favoriet is de craspedia, het bekende gele bolletje.
Mochten bloemen wat uitvallen, dan kun je het boeket inspuiten met haarlak, maar wat mij betreft is er voorzichtig mee zijn en vooral van afblijven de beste optie om de bloemen mooi te houden.
Foto's: Beau Jansen
Als je je boeket even zat bent, hoe kun je deze dan het beste bewaren/opbergen?
Leg ‘m voorzichtig in een doos met de deksel erop en probeer de doos daarna niet teveel te bewegen.
Gedroogde bloemen en planten zijn ook leuk in een fotolijst of om te versturen in een kaartje. Any tips?
Vrijwel alle bloemen of plantjes zijn te persen in een bloemenpers of tussen twee dikke boeken. Laat ze er ongeveer twee weken inzitten, daarna kun je ze inlijsten.
Ook leuk: pluk bij elke reis een bloem en pers deze. Stop ze in verschillende lijstjes als herinneringen aan je fijne vakanties.
Ben jij niet overtuigd van je eigen bloemschiktalent of heb je geen geduld voor het drogen van de bloemen? No worries! Shop makkelijk een beeldschoon boeket op Beauquet.nl.
Ben jij nog op zoek naar een leuke vaas voor je droogboeket? Bekijk onze gecureerde vazen collectie.